1

COVID-19 (koronavírus) járvánnyal kapcsolatos ajánlás immun- és reumatológiai betegek részére

COVID-19 (koronavírus) járvánnyal kapcsolatos ajánlás immun- és reumatológiai betegek részére

Tisztelt Betegeink!

Az alábbi gondolatokkal szeretnénk az Önök segítségére lenni a koronavírus járványt illetően. A tájékoztatáshoz az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) ajánlását is felhasználjuk.

Az utóbbi időszak járványügyi helyzete minden bizonnyal aggodalmat ébreszt azokban a betegekben, akik az immunrendszer működését gátló kezelésben részesülnek immunológiai vagy reumatológiai betegségük miatt (pl. szteroid – Medrol, Metypred, Prednisolon; metotrexat – Trexan, Methotrexat Orion, Metoject, Namaxir, Methotrexat Sandoz, Ebetrexat; leflunomid – Arava, Leflunomid Sandoz, Leflunomid TEVA, Leflunomid Apotex; azathioprin – Imuran; ciklosporin A – Sandimmun Neoral; ciklofoszfamid – Cytoxan, Endoxan; sulfasalazin – Salazopyrin EN; biológiai terápiák – Amgevita, Cimzia, Enbrel, Humira, Hyrimoz, MabThera, Simponi, Orencia, Taltz, Cosentyx, Roactemra, Remicade, Zessly; JAK kinázgátlók – Xeljanz, Olumiant).

Ezeket a gyógyszerek Ön azért kapja, hogy segítségével megelőzhető legyen a betegség rosszabbodása. Ha ezeknek a gyógyszereknek a használatát felfüggesztik, akkor a betegség aktiválódhat. Nem tudunk még eleget a fenti gyógyszereknek a hatásairól koronavírus fertőzés esetén ahhoz, hogy hivatalos ajánlást fogalmazzunk meg. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy ne hagyja abba ezeket a gyógyszereket vagy csökkentse önkényesen azok adagját, kivéve, ha kezelőorvosa valamilyen speciális ok miatt mást tanácsol. Különösen fontos ebben az időszakban az, hogy az immunhiányos betegek rendszeresen megkapják immunglobulin készítményeiket (Humaglobin, Privigen, Intratect, Octagam, Gammanorm, Hyzentra)!

A fertőzés veszélyének csökkentése céljából törekszünk arra, hogy a betegnek minél kevesebb alkalommal kelljen az egészségügyi intézményben jelentkeznie. Erre ad lehetőséget a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által kiadott rendelkezés, miszerint a járvány veszélye idején bizonyos gyógyszerekből (biológiai terápiák, JAK kinázgátlók, immunglobulinok) kiadása egy hónap terápiás dózis helyett 3 havi dózis kiadása lehet. Ehhez a gondozó orvos figyelembe veszi az Ön állapotát, a betegsége aktivitását és ha ez alapján van lehetőség, akkor 3 havi gyógyszert kap meg otthoni használatra.

Ha Ön lázas vagy elhúzódó köhögése, légszomja van, szükségessé válhat a koronavírus fertőzés kimutatására irányuló vizsgálat. Ha ilyen tünetei vannak, kérjük, hívja az információs vonalak egyikét (80/277455, 80/277456), vagy hívja fel háziorvosát, akivel először telefonon egyeztesse a további teendőket, illetve érdeklődjön e-mailben: koronavirus@bm.gov.hu. Kérjük, hogy tünetek esetén se induljon el személyesen, amíg erre utasítást nem kap a fenti szervektől, hogy pontosan mi a teendője.

Ha a teszt eredménye pozitív, tehát ha Ön igazoltan koronavírus fertőzésben szenved, abba kell hagynia a fent említett immunszuppresszív terápiákat, mint ahogy ezt bármilyen más aktív fertőzés esetén is tennie kellene. A kezelés akkor indítható újra, amikor Ön meggyógyult a fertőzésből. Ehhez szükség szerint vegye fel a kapcsolatot gondozó immunológusával/reumatológusával. A szteroidokat (Medrol, Metypred, Prednisolon) és a Delagil nevű gyógyszert változatlanul szedheti, de ez ügyben is konzultáljon kezelőorvosával.

Néhány további egyszerű javaslat, mely segíthet az Ön és családja egészségének megőrzésében:

  • Nagyon gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 30 másodpercen át. Ezután alaposan szárítsa meg a kezét.
  • Kerülje arcának megérintését.
  • Köhögjön és tüsszentsen a könyökhajlatába vagy papírzsebkendőbe, utóbbit azonnal dobja ki biztonságos helyre.
  • Eldobható papírzsebkendőt használjon.
  • Ha Ön beteg, viseljen maszkot. Ha nincsenek tünetei, nem szükséges maszkot viselnie. A maszk nem képes teljesen megakadályozni a vírus terjedését, de hasznos emlékeztetője annak, hogy kerülni kellene arca megérintését, illetve figyelmeztethet másokat arra, hogy Ön nem teljesen egészséges.
  • Tartson kellő távolságot azoktól, akik betegnek tűnnek, pl. köhögnek vagy tüsszentenek.
  • Kerülje a puszi, kézfogás és ölelés üdvözlési formákat
  • Kerülje a zsúfolt tömegközlekedést és a nagyobb csoportokat.
  • Halasztható utazásait halassza el, és egyáltalán ne menjen külföldre, még rokonlátogatásra sem.

Amennyiben újabb információink lesznek, ezeket az ajánlásokat is frissíteni fogjuk.

Debrecen 2020. március 16.

Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszék